maanantai 27. heinäkuuta 2015

MM-kisat


Maailmanmestaruuskilpailut on nyt takana päin! Istun tällä hetkellä autossa Helskinki-Vantaan lentokentältä kotia kohti ja ajattelin hyödyntää tämän ajomatkan kirjottamalla kisaraportin. Takana on pitkä matkustusyö, mutta enköhän saa loihdittua tekstiä tähän tyhjyyttä ammottavaan tekstikenttään.

Reissumme starttasi tosiaan viime viikon maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun lensimme Suomen nelihenkisen joukkueen kanssa Helsingistä Lissaboniin. Puuduttavan viiden tunnin lentomatkan jälkeen istuimme vielä lähes kolme tuntia bussissa, joka vei meidät kisapaikalle. Siellä teimme ilmottautumisten ja vuokrakanootit saatuamme kävimme tutustumassa kilpailuvesiin ja teimme matkakankeudet huuhtovat aukaisutreenit meloen. Melonnan ja kilpailupaikkaan tutustumisen jälkeen suuntasimme bussilla hotellille.

Kisapaikka sijaitsee keskellä maissipeltoja Montemor-O-Velho nimisessä paikassa Pohjois-Portugalissa. Koska paikka on avara niin tuuli osuu radoille hyvin. Se luo epätasaisuutta kisoihin, koska tuulen yltyessä kovaksi radoilla 1, 2, ja 3 on huomattavasti tyynempää, kuin suurenmmilla radoilla, joihin tuuli ehtii nostattaa aallokkoa. Muuten minulla ei ole kisapaikasta mitään pahaa sanottavaa, vaan tykkäsin siitä kovasti! Lämmittelyallas oli tyyni, kajakeille oli riittävästi tilaa, radat olivat hyvät, yleiset kisajärjestelyt toimivat sujuvasti ja paikka oli uusi sekä hieno. Lisäksi ruokakin oli kisapaikalla hyvää!

Aamun usvan takaa valkenee hieno kilpailupäivä!

Hotellihuoneeni oli uusi ja upeasti sisustettu.
Hotellimme sijaitsi meren rannalla, noin 15 km päässä kisapaikalta. Costa De Prata niminen hotelli oli todella hieno ja uusi. Aamupalan söimme joka aamu hotellin ylimässä kerroksessa, josta oli todella hulppea aamuauringon sävyttämä näkymä Atlantille. Hotellilta kisapaikalle kuljimme päivittäin bussilla ja matka kesti noin 20 min.

Kisaa edeltävät kolme päivää kuluivat valmistavia treenejä tehdessä, univelkoja pois nukkuessa ja lepäillessä. Perjantaina olimme kaikki itseluottamusta, jännitystä ja energiaa täynnä valmiina aloittamaan kisaurakka! Vuoden tärkein koitos oli täällä!

Kävimme kisoja edeltävinä päivinä kävelyillä hotelliamme vastapäätä sijaitsevalla hiekkarannalla.

Atlantin aallot.

Kerrassaan upeat ja mieleenpainuvat näkymät. Ajatukset sai näissä maisemissa helposti pois tulevista koitoksista ja aivotkin pääsivät lepo-moodiin. :)

Ilman Suomi-kynsiä ei arvokisoihin lähdetä!
Sitten itse vetoihin. Meloin siis kisoissa K1 200m ja 500m. Perjantai oli ehdottomasti kisapäivistä raskain, kun ohjelmassa oli 500m alkuerä ja välierä sekä 200m alkuerä. 500m alkuerä sujui osaltani todella hyvin! Meloin oman ennätykseni ja olin eräni 3.. Pari tuntia myöhemmin melottu välierä ei sitten mennytkään aivan yhtä hyvin. Tuuli oli yltynyt enkä pystynyt kovassa vastatuulessa melomaan kärjen mukana koko matkaa. Loppusijoitus oli 6. ja se tarkoitti sitä, että jouduin  c-finaaliin. Tulos oli kova pettymys aluksi, koska olisin halunnut b-finaaliin niin kovasti ja tiesin omaavani siihen realistiset mahdollisuudet. Olinhan ollut alkuerien 12. nopein neljästäkymmenestä kilpailijasta, ja b-finaaliin pääsi 18/40 urheilijaa. No, ei auttanut muuta kuin koota itsensä ja tehdä mahdollisimman hyvä suoritus c-finaalissa. Voitinkin sunnuntaina käydyn c-finaalin loistavasti onnistuneella vedolla ja tein samalla uuden ennätykseni! :) Aikani 2.01.2 olisi riittänyt b-finaalissa 3. sijalle ja a-finaalissa 5. sijalle.

Perjantaina melottu 200m alkuerä meni niin ikään hyvin. Meloin todella tiukassa erässäni 3. sijalle ja näin ollen selvitin tieni lauantaina melottavaan välierään. Välierävedossa vastatuulikeli ei taaskaan suosinut meikäläistä koska en ole yksinkertaisesti tarpeeksi vahva melomaan kyseisessä kelissä. Veto ei ollut muutenkaan mikään nappisuoritus. Olin eräni 5. ja näin ollen mukana sunnuntain b-finaalissa. Pettymys oli taas pienoinen, koska a-finaalipaikka oli takaraivossani kolkutellut. Alkueräaikani oli kahdeksanneksi nopein, joten olisi minulla myös ihan realistiset mahdollisuudet sinne a-finaaliin ollut.... Mutta taas oli kerättävä kaikki raivo ja vedettävä mahdollisimman hyvä veto sunnuntain b-finaalissa. Se kulki suhteellisen hyvin, vaikka kropassa alkoikin jo tuntumaan kisojen rasitukset enkä yltänyt ihan huippusioritukseen, vaan vedosta jäi hieman tasapaksu "pannukakku". Olin loppujenlopuksi b-finaalissa sijalla 6.

c) Tarmo Aalto
Summa summarum: olen ihan tyytyväinen panokseeni tämän vuoden MM-kisoissa. Vaikka huippusuoritukset jäivät uupumaan paikoissa, joissa niitä kaikkein eniten olisi tarvittu (200m ja 500m välierät), niin olen ilonien, että ylsin suurimmassa osassa vedoista omalle tasolleni. Tai jopa sen yli! Parhaani kuitenkin yritin ihan jokaisessa vedossa, ja siihen on tyydyttävä. Oli kiva päättää niin henkisesti, kuin fyysisestikin rankka kisaurakka onnistuneeseen K1 500m c-finaalin voittoon!Nämä kisat osottivat, että kyllä se kansainvälinen kärki ihan iskuetäisyydelläni on. Raakaa ja tinkimätöntä työtähän se vaatii, että pystyn nostamaan tasoani kausi toisensa jälkeen, mutta siihen mä olen enemmän kuin valmis! Yksi ylitse muiden nouseva kehityskohta mulla tulevalle kaudelle on: voimatasojen nostattaminen! En tällä hetkellä pysty tekemään huippusuorituksia vastatuulikelissä, koska voimatasoni eivät ole vielä riittävän korkeat. Veskun punttisali tulee siis olemaan kovassa kulutuksessa tulevan syksyn ja talven aikana! Nyt on aika kuitenkin keskittyä vielä kauden viimesiin tärkeisiin koitoksiin. Ensi viikon torstaina lähdemme Ruotsin Jönköpingiin tasistelemaan Pohjoismaiden mestaruuksista. Sitten syksymmällä alkaa taas armoton uusi treenikausi ja voimankasvatustalkoot!

Kiitos koko Suomen joukkueelle onnistuneesta reissusta! Erityiskiitokset haluan antaa meidän valmentajalle Jonakselle, joka lainasi mulle Suomi-huppariansa alkuverkan jälkeen, että lihakset pysyvät lämpiminä, kun oma hupparini oli jäänyt hotellille. Hän piti huolen siitä, että kaikilla oli koko ajan aurinkorasvaa iholla ja juomapullo kädessä. Hän huusi ja kannusti rannalta vetojen aikana kurkku suorana niin, että ääni loppui kokonaan viimeisenä päivänä. Hän antoi hyviä vinkkejä sekä neuvoja niin kilpailuihin, kun muihinkin asioihin liityyen. Jonas oli ennen kaikkea kannustava, hoiti hommansa viimeisen päälle hyvin! Thank you Jonas! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti