sunnuntai 16. elokuuta 2015

Väsynyttä kisaamista


Noniin, nyt on 18-v. SM-kisat kisattu. Lähtökohdat viikonloppuun eivät olleet kovinkaan lupauksia antavat, koska en ollut tarpeeksi palautunut edeltävän viikonlopun PM-kisoista. Ruotsin reissu otti melko koville, eikä palautuminen ollut ihan niin nopeaa, kuin luulin.

Mun tapauksessa fyysinen väsymys tulee usein vähän "jälkijunassa". Eli kisaviikonlopun tai esimerkiksi kovan treeniviikon jälkeen mulla saattaa olla hyvä fiilis seuraavana parina päivänä. Sitten kun siinä hyvässä fiiliksessä lähtee tekemään "kevyttä" palauttavaa treeniä (joka saattaa hieman lipsahtaa PK+:n puolelle), enkä malta levätä kunnolla, niin palautuminen ei ole täydellistä. Yleensä mulla tulee vasta 2-3 päivää kisojen jälkeen semmonen kunnon väsymys ja sen huomaan sitten siinä, kun treenit alkaa tökkimään ja tunnen kroppani olevan väsynyt, vaikka tarkoitus olisi olla jo palautunut.

PM-kisojen jälkeen pidin siis yhden kokonaisen lepopäivän, niinkuin ohjelmaan oli merkittykin. Tiistainakin oli ohjelmassa vain yksi pk-treeni, joka kulki älyttömän hyvin. Keskiviikkona kun oli ensimmäinen "normaali" kahden treenin päivä kisojen jälkeen, niin huomasin, etten olekaan niin palautunut mitä tiistai antoi olettaa. To ja pe mentiin sitten kevyellä treenilinjalla kroppaa aktiivisesti palauttaen, mutta olisi vaan pitäny tajuta pitää myös perjantaina kisavalmistavan treenin sijaan ihan täydellinen lepopäivä! Once again, tyhmästä päästä kärsii koko kroppa...

Noh, takaisin tähän viikonloppuun. Lauantaina mulla ei ollut ohjelmassa kuin kaksi matkaa, N18 K1 500m ja 5000m. Tiesin, että mitään ennätyksiä en tänä viikonloppuna tule melomaan. 500m sujui ihan siedettävästi. Hapot tosin iski helkkarin aikaisessa vaiheessa ja väsyneen kropan johdosta en pystynyt pitämään tekniikkaa kovin hyvin kasassa. Aika 2.05 ei ollut surkea, muttei kyllä lähelläkään pm-kisoissa melomaa ennätystäni (1.56). Pari tuntia myöhemmin meloin 5000m. Tälläkin matkalla kädet tuntui painavilta ja vesi raskaalta. En vetänyt mitään "all out" kisaa vaan meloin rennon reippaasti loppua kohden hieman kiristäen, säästellen voimia sunnuntaillekin. Voitto siis irtosi kummallakin matkalta selkeällä erolla seuraavaan, mutta tekeminen oli kaukana siitä, mihin parhaimmillani pystyn.

Sunnuntaina kisaohjelmassa oli huomattavasti enemmän matkoja kuin lauantaina: 18-v. SM-lähtöjen osalta K1 200m ja 1000m + Suomen cupin K1 200m (alkuerä ja finaali) ja 500m. Kaksataset irtosi kohtuullisen hyvin. Ei mitään huippumelontaa, muttei surkeaakaan menoa. Kaikki kolme kaksatasta olivat tiukalla aikataululla eli palautumisaikaa ei jäänyt paljoa. Lounastauon jälkeen iski sitten oikeasti aivan totaalinen väsymys ja lihaksia alkoi särkemään. Sinnittelin kuitenkin vielä K1 1000m ja Suomen Cupin 500m. Väsyneestä kropasta ja melko huonoista melonnoista huolimatta voitin 18-v. Suomen mestaruuden sunnuntainakin kummallakin matkalla.

Nyt kun kisat on kahlattu läpi niin voin hengähtää. Mulla alkaa nyt "miniloma" eli muutama seuraava päivä on totaalilepoa. Käsky on siis käynyt, ettei vesille ole mitään asiaa, eikä muutakaan hikiliikuntaa saa nyt neljään päivään tehdä. Tarkoituksena on palauttaa kroppa hyvin, niin sitten jaksan startatata uuden treenikauden palautuneena ja täysillä energioilla! Tällä hetkellä olo on niin totaalisen kuollut, että tauko tulee kyllä sopivaan paikkaan.

Elokuun loppuun saakka ohjelmassa on siis aivan tavallista treeniä vesillä, juoksupoluilla ja punttisalilla. Näiden parin perustreeniviikon jälkeen aloitan valmistautumisen nuorten EM-kisoihin, jotka käydään 17.-20.9. Romanian Bascovissa. Arvokisat eivät tämän kauden osalta siis loppuneetkaan heinäkuun MM-kisoihin, vaan mulle aukesi paikka myös EM-kisoista. Jännää, innolla odotan mitä tuleman pitää!

Viikonlopun saldo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti